Arganija in arganovo olje - zlato iz Maroka

Drevo arganije (Argania spinosa (L.) Skeels) je počasi rastoče endemično drevo značilno za manj rodovitne predele jugozahodnega Maroka. Drevo arganije lahko doseže izredno visoko starost, najmanj 125 – 150 let, medtem ko pričajo, da bi nekatera drevesa lahko dosegla tudi starost 400 let. Spada v družino sapotovk (Sapotaceae) in je edina vrsta iz rodu Argania. Zanjo velja tudi, da je edina vrsta iz družine sapotovk, ki ne raste v predelih tropskega pasu. Rastišča arganije oz. arganski gozd, ki pokriva približno 8280 km2 Maroka, je leta 1998 UNESCO razglasil za Biosferni rezervat. Drevo arganije je zelo odporno proti suši, njene korenine segajo v globino do 30 m, zaradi česar ima velik ekološki pomen, saj vzdržuje vlažnost in rodnost zemlje ter preprečuje širjenje puščav.

Arganovo olje predstavlja izredno pomemben vir jedilnega olja v vsakdanji prehrani in tradicionalnem zdravilstvu Berberov. Njegova tradicionalna proizvodnja sega namreč že v 13. stoletje prejšnjega tisočletja in do danes ni doživela bistvenih in tehnološko naprednih sprememb. Pridobivanje arganovega olja na tradicionalen način je dolgotrajen večstopenjski postopek, ki ga opravljajo izključno ženske. Plodovi so koščičasti, dolgi od 1,5 do 4 cm, imajo debelo lupino, ki obdaja mesnato oplodje, v notranjosti katerega je seme z zelo trdo ovojnico. Ko so sadeži nabrani, ženske odstranijo pulpo, ročno trejo oreščke, nato pa odstranijo semena.

Arganovo olje uporabljamo v kulinarične in kozmetične namene. Iz praženih arganovih jedrc se pridobiva jedilno olje, medtem ko se za arganovo olje za kozmetično rabo arganova jedrca pred stiskanjem ne pražijo, tako da takšno zlato rumeno olje nima razvitega značilnega mamljivega kulinaričnega okusa po oreških.

Maročani arganovo olje tradicionalno uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni in stanj kože, kot so suha koža, akne, psoriaza, ekcemi in bolečine v sklepih. Poleg tega se arganovo olje v tradicionalnem zdravilstvu uporablja za preprečevanje izpadanja las in suhega lasišča.