Arganovo olje - čudež narave in nepogrešljiv del vsakodnevne rutine nege kože

Topično nanašanje in oralno uživanje arganovega olja nimata enakih terapevstkih značilnosti. Kozmetične lastnosti, pripisane topikalnemu nanosu olja temeljijo predvsem na tradicionalnih trditvah. Poleg vlažilnih in anti-age učinkov, mu pripisujejo tudi protivnetno delovanje, saj ga že stoletja uporabljajo pri aknasti in vneti koži kot tudi pri lajšanju težav z luskavico (topičen nanos) in rozacei (oralen vnos). Tradicionalno se arganovo olje uporablja tudi pri atopičnem dermatitisu in srbeči, rdeči koži.

Vlaženje in izboljšanje elastičnosti kože – anti-age delovanje

Arganovo olje najpogosteje uporabljamo za intenzivno vlaženje kože, zlasti suhe kože, kar je razlog, zakaj ga pogosto najdemo v losjonih, milih in izdelkih za nego las. Zagotovo arganovo olje najdemo tudi v izdelkih, ki preprečujejo prezgodnje staranje kože oziroma t. i. anti-age učinek. V manjši klinični raziskavi, v kateri so sodelovale ženske v pomenopavznem obdobju, so dokazali, da je arganovo olje povzročilo znatno povečanje elastičnosti kože, kar potrjuje njegov anti-age učinek. Učinek so dosegli tako s topičnim nanosom arganovega olja neposredno na kožo kot tudi z rednim oralnim zauživanjem arganovega olja. Arganovo olje namreč zmanjša transepidermalno izgubo vode in poveča vsebnost vode v povrhnjici.

Zaščita pred poškodbami kože, ki jih lahko povzročijo sončni žarki

Eden od vidnih znakov staranja so pigmentna znamenja, ki nastanejo kot posledica izpostavljenosti sončnim žarkom. Maročanke tradicionalno uporabljajo arganovo olje za zaščito kože pred poškodbami, ki jih lahko povzroči sonce, in ohranjanje svetle polti. Slednje je podprla tudi študija iz leta 2013, ki je pokazala, da antioksidativna aktivnost arganovega olja zaščiti kožo pred škodljivimi vplivi prostih radikalov, ki jih povzroča sonce, ter preprečuje sončne opekline in hiperpigmentacijo. Študija je dokazala zaviralen učinek arganovega olja na melanogenezo (proces tvorbe melanina) v celicah B16, ki s svojim delovanjem prepreči delovanje encima tirozinaze, kar se odrazi v manjši koncentraciji tega pigmenta v koži.

Proti prekomernemu izločanju sebuma

V študiji, ki je zajemala ženske stare od 17 do 50 let, so raziskovalci dokazali anti-sebumsko delovanje arganovega olja, ki so si ga preiskovanke nanašale topično dvakrat dnevno v obliki kreme. Po štirih tednih uporabe kreme z arganovim oljem so zasledili znatno zmanjšano izločanje sebuma in izboljšan videz mastne kože.

Preprečevanje nastanka in zmanjševanje strij

Strije so tanke črte ali linije pordečele kože, ki kasneje postanejo bele, gladke in sijoče ter spremljajo skoraj polovico mladostnikov in mlajših odraslih, zlasti pa nastanejo pri nosečnicah. Najpogosteje se pojavijo na trebuhu med in po nosečnosti ter na prsih po laktaciji. Pojavljajo se tudi na zadnjici in stegnih, dimljah, zadnjem delu rok in preko kolen in komolcev pri otrocih v obdobju rasti in pubertete. Nastanek strij lahko povzroči tudi nenadna pridobitev ali izguba kilogramov.

V zgodnji fazi nastajanja strij poznamo nekaj možnosti, ki lahko delno izboljšajo videz nastalih strij, kot so na primer piling, mikrodermabrazija in laserska terapija. Ko pa strije postanejo bele, jih je izredno težko odstraniti, zato je pomembna preventiva ter da vemo, kako preprečiti njihov nastanek. Preventivno preprečevanje strij temelji predvsem na topičnem nanašanju izdelkov, ki ohranjajo elastičnost in vlažnost kože.

Študija iz leta 2016 je pokazala, da je krema (emulzija vode v olju v/o), ki je vsebovala arganovo olje, izboljšala samo elastičnost kože, kar je preprečilo zgodnji nastanek strij.