Na kaj morate biti pozorni pri nakupu arganovega olja?

Priljubljenost in uspeh arganovega olja na mednarodnem trgu kar kliče po novi zakonodaji za varstvo potrošnikov, ki kupujejo arganovo olje. Glede na poplavo arganovega olja na tržišču si potrošniki najpogosteje postavijo 3 vprašanja:

  • Ali je moje arganovo olje (in ali bo še naprej) prihajalo iz jedrc, zbranih izključno v Maroku?
  • Ali je moje arganovo olje 100 % čisto arganovo olje ali je redčeno z drugimi, cenejšimi rastlinskimi olji?
  • Ali je arganovo olje, ki ga kupujem, visoke kvalitete?

Ali je moje arganovo olje (in ali bo še naprej) prihajalo iz jedrc, zbranih izključno v Maroku?

Čeprav so drevesa arganije naravno prisotna zgolj v Maroku, so se, predvsem iz ekonomskega stališča, že pred leti pojavile ideje o gojenju arganije v drugih subtropskih državah. Nekontrolirano gojenje arganije bi lahko vodilo do proizvodnje arganovega olja nepreverjene kakovosti, kar bi lahko vplivalo tudi na poslovanje z arganovim oljem v Maroku in bi morebiti lahko celo izničilo vsa prizadevanja za ohranitev rastišč arganije. Leta 2009 je arganovo olje prejelo greografsko označbo, zato je njegovo kakovost, sloves in druge značilnosti mogoče pripisati le geografskemu območju jugozahodnega Maroka

Ali je moje arganovo olje 100 % čisto arganovo olje ali je redčeno z drugimi, cenejšimi rastlinskimi olji?

Visoka cena arganovega olja je na trgu žal povzročila tudi številne goljufije in prevare. Med najpogostejšimi goljufijami je mogoče zaslediti redčenje ali zamenjavo arganovega olja s cenejšimi, lažje dostopnimi rastlinskimi olji (npr. sončničnim oljem). Kot kozmetični proizvajalec smo arganovo olje dolžni kupovati pri preverjenem in zaupanja vrednem dobavitelju, ki nudi zgolj certificirano in geografsko označeno arganovo olje. K sreči obstajajo tudi empirične metode, ki nam omogočajo preverjanje arganovega olja, pri čemer se določa njegova specifična sestava oziroma vsebnost sterolov, ki je specifična zanj. Tovrstna identifikacija nam omogoča preverjanje čistosti arganovega tudi z 95 % verjetnostjo.

Seveda pa potrošniki nimajo možnosti, da bi s pomočjo raziskovalnih metod sami preverili kakovost in čistost arganovega olja. Kljub temu obstajajo pravila, ki jih je vredno upoštevati pred nakupom arganovega olja.

Pred nakupom je potrebno prebrati sestavo izdelka

Čisto arganovo olje mora vsebovati zgolj arganovo olje in nobenih drugih primesi, zato je pred nakupom treba biti pozoren na sestavo izdelka. V kozmetični industriji je uveljavljena mednarodna kozmetična nomenklatura kozmetičnih sestavin INCI, ki zagotavlja, da se za posamezno sestavino povsod uporablja isto ime. Arganovo olje je zato v kozmetični industriji vedno označeno kot Argania Spinosa Kernel Oil. Če kupujete čisto arganovo olje, potem je to edina sestavina, ki jo boste našli pod zapisom sestavin izdelka. Če so na seznamu sestavin prisotne tudi druge sestavine, potem je to jasen znak, da izdelek ni čisto arganovo olje. Največkrat je arganovo olje redčeno z drugimi, cenejšimi rastlinskimi ali celo mineralnimi olji.

Cena izdelka je pomembna

Dejstvo je, da arganovo olje ni poceni. Velja celo za eno najdražjih rastlinskih olj na svetu. Sumljivo nizka cena  je običajno prvi znak, na katerega moramo biti pozorni, ko kupujemo čisto arganovo olje. Visoka cena arganovega olja je posledica nizkega donosa (za 1 kg olja je potrebno tudi do 40 kg arganovih jedrc) kot tudi načina proizvodnje, zaradi česar bi morala biti cena sorazmerna z delovnim časom, ki ga v proizvodnjo vložijo berberske ženske. Pridobivanje arganovega olja je namreč dolgotrajen postopek, zato je potrebno upoštevati, da je do dobave končnega izdelka trajalo veliko časa, dela in truda.

Kakšen vonj ima arganovo olje?

Vonj arganovega olja se lahko med sabo zelo razlikuje, zato je pred nakupom treba vedeti, o kateri vrsti arganovega olja je govora.

Arganovo olje, ki je namenjeno za rabo v kozmetični industriji, se po vonju razlikuje od jedilnega arganovega olja. Razlog tiči v tem, da arganovih jedrc, ki so namenjena za stiskanje kozmetičnega arganovega olja, pred samim stiskanjem ne pražijo. Posledično ima kozmetično arganovo olje manj intenzivno aromo po oreških, a njegova aroma je za marsikoga neobičajna ali celo manj prijetna. Zato je kozmetično arganovo olje možno kupiti tudi deodorizirano, ki je povsem brez vonja, marsikoga odvrne od nakupa. Pri deodoriziranem arganovem olju se je precej težje prepričati, ali je v steklenički zares pravo arganovo olje, zato je vredno izbrati verodostojenga in kredibilnega dobavitelja, ki jamči kakovost.

Preverite tudi, ali je arganovo olje morebiti odišavljeno. Resda se z dišavo prekrije naraven vonj arganovih jedrc, vendar lahko z dišavo prekrijemo tudi morebitno oksidacijo oziroma žarkost arganovega olja, kar pa seveda ni priporočljivo.

Ali se arganovo olje razlikuje tudi po barvi?

Odgovor je seveda pritrdilen – kulinarično arganovo olje je zaradi praženja arganovih jedrc temnejše, zlato rjave barve, medtem ko je kozmetično arganovo olje zlato rumene barve. Če je arganovo olje v steklenički preveč svetlo, že skorajda kristalno čisto, potem imate najbrž opravka z redčenim ali obdelanim arganovim oljem ali celo ponaredkom. Med ponaredki je moč zaslediti tudi rastlinska olja, ki so za večjo avtentičnost obarvana s papriko, zato je treba pri izbiri arganovega olja biti pozoren tudi na njegovo barvo.

Kako se obnese na koži?

Čisto arganovo olje se v kožo hitro in enostavno absorbira, ne pušča mastnih in lepljivih sledi, kožo zmehča in jo naredi svilnato gladko. Pri zelo suhi koži nudi tudi takojšnje olajšanje. Prav zagotovo ob nanosu ne sme priti do občutka zategovanja in pekoče kože. Slednje je namreč lahko indikator dodanih primesi in kemikalij v arganovem olju ali vaše preobčutljivosti oziroma alergije, zato se je v tem primeru najbolje naročiti na dermatološki pregled.

Rok trajanja - manj je več

Pred nakupom ali uporabo preverite rok trajanja. Če je rok trajanja sumljivo dolg – več kot dve leti, potem lahko upravičeno sumite, da je omenjeno arganovo olje vse prej kot čisto arganovo olje. Arganovo olje vsebuje namreč visoko koncentracijo linolne kisline, ki jo uvrščamo v skupimo polinenasičenih maščobnih kislin, ki so zaradi svoje zgradbe bolj povržene procesom lipidne oksidacije kot enkrat nenasičene ali nasičene maščobne kisline, zato bi bilo naivno pričakovati, da ima čisto zlato v steklenički rok trajanja 3 leta ali celo več.