V boj proti prehladu na naraven način s toplo kopeljo

Ko nas udarijo prvi znaki prehlada, večina ljudi še vedno najraje seže po farmacevtskih pripravkih, pri čemer pozabljajo, da se simptomi prehladnega obolenja lahko oblažijo in olajšajo tudi na naraven način.

To, da je v času prehladnega obolenja treba popiti ogromno toplih napitkov, zlasti zeliščnega čaja, vemo že skoraj od otroštva dalje. Ne ve pa vsakdo, kako učinkovita so lahko pri lajšanju simptomov prehlada tudi eterična olja

Načini uporabe eteričnih olj

Eterična olja so zelo vsestransko uporabna, saj lahko njihove terapevtske učinke uživamo na več načinov. Najpogosteje uporabniki posežejo po izparilnikih in difuzorjih, ki prostor napolnijo s prijetnimi aromami eteričnih olj. Seveda ne gre spregledati topičnega nanosa eteričnih olj, npr. z uporabo masažnih olj, kjer eterična olja nanašamo v ustrezno redčeni koncentraciji. Priljubljena oblika rabe eteričnih olj so tudi pripravki za aromatične kopeli, kot so kopalne soli, kopalne kopeli ali kopalne bombice in prav slednje je lahko učinkovita, na žalost tudi večkrat spregledana metoda pri odpravljanju simptomov prehlada.

V boj proti prehladu s toplo kopeljo

Ob besedi kopel običajno najprej pomislimo na pomirjanje, sproščanje ali zgolj na užitek. Pravzaprav pa topla kopel lahko nudi veliko več kot zgolj užitek in je lahko s pravilno izbranimi sestavinami tudi učinkovit način za lajšanje prehlada.

Dvig telesne temperature omogoča telesu učinkovit boj proti virusom, ki povzročajo prehlad. Slednje lahko dosežemo tudi z vročo kopeljo, ki pa seveda ne sme biti prevroča. Običajno se priporoča temperatura kopeli do 40 °C oz. do temperature, ki je zaradi varnostnih razlogov priporočljiva za vsakega posameznika. Kljub temu, da so za marsikoga tako visoke temperature kopeli nevzdržne in neprijetne, se je potrebno zavedati, da le z dovolj visoko temperaturo kopeli lahko dosežemo dvig telesne temperature, ob kateri se bomo tudi spotili in povečali cirkulacijo, kar nam bo pomagalo lajšati in odpraviti prehlad.

Priporočljivo je, da posamezno namakanje v kopeli traja vsaj 20 minut in da si počitek v kopeli privoščite večkrat dnevno, vse dokler se ne počutite bolje. Pri tem ne pozabite na hidracijo telesa, saj namakanje v kopeli telo običajno tudi dehidrira. Zaradi tega pred, med in po kopeli zaužijte veliko tekočine, zlasti zeliščnih čajev pripravljenih iz poprove mete, kamilice, žajblja, materine dušice ali bezga. Po končani kopeli iz kadi stopajte previdno in počasi, saj ste lahko zaradi prehlada in vroče vode nekoliko omotični.

Na kaj morate biti pozorni?

Za čim hitrejše lajšanje prehlada je priporočljivo, da kopeli dodate tudi eterična olja ali pripravke, ki eterična olja že vsebujejo. Okužbe grla, nosne sluznice in okužbe pljuč se na tretiranje z eteričnimi olji izredno dobro odzivajo, saj je inhalacija eteričnih olj izredno učinkovit način za izražanje terapevtskih karakteristik eteričnih olj. Najlažje je eterična olja dodati kapljično nesposredno v kopel ali pa uporabiti že pripravljene izdelke, kot so npr. kopalne soli, ki poleg mineralov soli vsebujejo tudi eterična olja, rastline itd. Pri tem je treba opozoriti, da če niste seznanjeni z rabo eteričnih olj, se o tem predhodno ustrezno pozanimate in seznanite, saj lahko prevelike količne eteričnih olj povzročajo nezaželene učinke in iritacije kože. Če ste popolni začetnik na področju rabe eteričnih olj na začetku raje uporabljajte že pripravljene izdelke ter bodite pozorni na sestavine. Veliko kopalnih soli na trgu namreč nima pravih terapevtskih učinkov, saj so eterična olja običajno nadomeščena s parfumi in dišavnimi olji. Ob nakupu preverite tudi, ali so eterična olja ekološke pridelave. 

Katero eterično olje izbrati?

Čeprav je na trgu velika izbira eteričnih olj s številnimi učinki sta prvaka v boju proti prehladu eterično olje evkaliptusa (Eucalyptus globulus) in poprove mete (Mentha piperita). Prvi deluje protivirusno in antibakterijsko, zaradi analgetičnih lastnosti zmanjšuje bolečine v mišicah, oba pa lajšata težave z zamašenim nosom oz. sinusi, kar omogoči, da ponovno lažje zadihate in se znebite bolečega kašlja. Eterično olje poprove mete je prav tako učinkovito pri odpravljanju bolečin, pomaga pri obnavljanju imunskega sistema in lajša znake utrujenosti.